Vad är en VPN?

Kort om Virtual Private Network, en VPN är en krypterad anslutning från enheten till en fjärrserver. Medan företag ofta använder dem för att ge fjärrarbetare tillgång till sina nätverk, erbjuder kommersiella VPN-tjänster en krypterad tunnel för all din internettrafik, vilket hjälper till att dölja din plats och dina data.

Den mest uppenbara orsaken till att använda VPNS är sekretess: om alla dina data skickas direkt från din enhet via en krypterad länk till en fjärrserver kan dina aktiviteter inte övervakas av din ISP, av någon som snokar i ditt lokala nätverk eller av ett ovänligt tillstånd. Det är av denna anledning som VPN används i stor utsträckning av alla från journalister och människorättsaktivister till filmpirater. Du kan inte få problem för något om du inte kan ses göra det.

Kanske ännu mer populär är användningen av VPN för att praktiskt taget hoppa över till ett annat land för att titta på deras lokala strömmande TV-tjänster. Medan företag som Netflix och BBC spelar ett konstant spel av whack-a-mole att låsa ut adresserna till offentliga VPN endpoint för att blidka rättighetshavare, är det fortfarande möjligt att VPN till USA för att få tillgång till en bredare Netflix katalog eller för människor som bor utomlands för att fånga det senaste avsnittet av Doctor Who.

Den taktiken fungerar inte för allt. Från IP-adresser inom EU kommer europeiska Netflix-användare att presenteras med sitt faktureringslands Netflix-katalog, oavsett var de ansluter från, medan Amazon Prime uteslutande använder faktureringsadresser för att avgöra vad du kan titta på. Men många nischtjänster, såsom skräckfilm specialist Shudder, är tillförlitligt tillgängliga från var som helst i världen med lite VPN trolldom.

Inte varje vpñ är utformad för att ge integritet och inte varje VPN är vad den påstår sig vara. Infamously, Facebooks Onavo VPN för mobila enheter fångade enorma mängder data om sina användares verksamhet.

I vissa länder med mer förtryckande datasystem, som i Storbritannien, VPN-företag med huvudkontor där är skyldiga att logga trafik och lämna dessa loggar till myndigheterna om så önskas, vilket skedde i fallet hidemyass i 2011. HMA ägs nu av det tjeckiska säkerhetsföretaget Avast men är fortfarande baserat i Storbritannien. På andra håll, till exempel i Kina och Förenade Arabemiraten, är VPN nominellt förbjudna, om än allmänt används av tekniskt skickliga människor och ofta ignoreras av myndigheterna.

Samtidigt hävdar vissa VPN att hålla användaraktivitetsloggar, men har visat sig vara uppenbart ljuger om detta: PureVPN och IPVanish har båda överlämnat data som de inte ens skulle spela in i rättsfall, även om IPVanish nya ägare säger att loggar inte längre Hålls.

Rättsfall har också visat att vissa VPN-leverantörer verkligen inte har några loggar att ge upp. Dessa inkluderar privat internet, ExpressVPN och Perfect Privacy. Andra företag, såsom NordVPN och VyprVPN, har fått sina egna nätverk oberoende granskade för att tillhandahålla bevis på sin status som ingen loggning.

Loggning är dock inte be-all och end-all av VPN-säkerhet, som den senaste tidens säkerhetsöverträdelser på NordVPN, TorGuard och VikingVPN har visat. I slutändan är VPN-tjänster av detta slag internetleverantörer, med många av samma potentiella risker för överträdelser och sårbarheter som alla andra Internet-leverantörer.